Franse-Poppen

CONTACT-opnemen 

  huubmariejose@gmail.com of  golma@home.nl   

Er mag ook in termijnen betaald worden, dan reserveer ik de pop tot de laatste betaling.

**********************************************************************************************************

 SFBJ --- 1842 -1958  SFBJ poppen van Jumeau

"Societe Franqaise de fabrication des Bebes et Jouets" Jumeau (De belangrijkste producent in Frankrijk) ging in 1898 een fusie aan met de Firma Bru, ook andere firma's kregen belangstelling voor deze fusie en zo traden o.a. in 1899 Rabery et Delphieux en Fleischmann & Blödel toe. Deze bundeling van firma's leidde tot de oprichting van de Societe Franqaise de fabrication des Bebes et Jouets (SFBJ) in 1899. In de begin jaren van de SFBJ werden de poppen nog verkocht onder het eigen merk van de firma's die ze gemaakt had en verkocht. De kwaliteit liep echter achteruit. Het porselein was grof en aan beschildering werd ook niet meer de aandacht besteed. Een uitzondering vormde de vroege SFBJ poppen van Jumeau, beter bekend als DEP. Jumeau's, die nog steeds de mooie houten lijven hadden met daarop de uit Duitsland geïmporteerde porseleinen hoofden van Simon & Halbig. Tot 1911 sloten nog verscheidene firma's zich aan, o.a. Gaultier Fréres, Girard, Genty, Gobert, Pintel & Godchaux, Rémignard, Unis France en Wertheimer. De Duitse fabrikanten maakten het de Franse groepering toch zeer moeilijk. Fleischmann (van Duitse afkomst) werd directeur van de SFBJ en begon de productie op duitse wijze aan te pakken. Fabrication de Bébés et Jouets waren gevestigd in Parijs en Montreuil sous Bios. Er werden poppen gemaakt van 1842 tot 1958.  
JUMEAU 1842 - 1958 Het bedrijf Jumeau kwam in 1841 eerst te voorschijn als vennootschap tussen Louis-Wens Belton en Pierre-Francois Jumeau in Parijs ( Belton & Jumeau ). In 1872 begon het bedrijf zijn eigen porseleinhoofden te produceren, die zij ook aan andere poppenmakers leverden. In 1877 werden eerste Bébés (of de poppen in het beeld van een klein meisje) geproduceerd. In 1878 won het bedrijf Jumeau de ongekende eer aan Gouden Medaille's. Jumeau won een aantal andere hoge toekenning met inbegrip van de prijzen voor beste poppenmaker van die tijd. De Duitse poppen in 1890s waren goedkoper dan de Fransen poppen. Het bedrijf Jumeau werd een deel van het Franse conglomeraat S.F.B.J. tot hun ondergang in de 1958. De Franse firma Jumeau was één der eerste die behalve nauwkeurige kopieën van modieuze volwassenen ook kinder en zelfs babypoppen maakte.De uit een porseleinfabriek in Montreuil ontstane firma groeide omstreeks 1890 uit tot een groot concern. Men had een eigen glas blazerij waar de ogen werden vervaardigd en ateliers waar vrouwen de hele dag niets anders deden dan wenkbrauwen of oogharen schilderen. Jumeau bracht in 1885 een mechaniekje op de markt, waarmee met een haakje de ogen konden worden bewogen gevolgd door slaapogen met een kogelgewricht je in 1897.De poppen waren smaakvol gekleed en gekapt en ook de verpakking, beklede dozen met linten er om, was tot in de puntjes verzorgd.
 
Société Française de Fabrication de Bébé & Jouets 1899-1958
SFBJ tijd 1899  Adolphe Bouchet, Bru Jne et Cie, Falck-Roussel ,Fleischmann & Bloedel (or Blödel), François Gaultier, A. Benoit Gobert, Jumeau, May Fréres, Pintel & Godchaux, Rabery & Delphieu, Frédéric Remignard, Arthur Wertheimer and probably Henry Ulhenhuth & Cie.

Later P. H. Schmitz, Danel & Cie (as part of Jumeau) and Jullian joined.
The SFBJ trademark was registreerd in 1905
 

Een Jumeau pop bezitten is de droom van iedere poppenverzamelaar en is een pronkstuk bij elke collectie.
 

  

Unis France:  Het merk Unis France werd gebruikt door SFBJ / Jumeau De initialen staan voor: "Union Nationale Syndicale Inter" Unis Frankrijk werd opgericht in 1915 door de Parijse "Kamer van Koophandel ' 


Nr 1 Mooie oude Unis France 301 55cm. Porselein gaaf hoofdje met slaapogen en tandjes, ze heeft 2 vingertjes gelijmd. 115,-  

 

Nummer 5    UNIS FRANCE, GELEED 42 cm        70,-

 

Nummer 10     PARIS 301,  70,-

  

Nummer 13  Gemerkt PARIS  70,-

  Hoofdje 10,-